torsdag 11 mars 2010

Turning torso i Laxne

Äntligen har byggnadsnämnden i Gnesta kommun kunna lämna sitt definitiva klartecken till att det byggs ett Turning torso i Laxne. En lite högre kopia av landmärket i Malmö.
Byggnaden kommer bli ca 191 meter hög och de som bor högst upp kommer se ända till Strängnäs och Södertälje. Söderut blir det med havsutsikt mot fjärdarna i Trosa och Nyköping.
Det är många som under vintern undrat och spekulerat över vad allt byggnadsmaterial som samlats vid Pekinghörnan i Laxne skall användas till. Initiativtagare till projektet är familjen Chen ägare till Pekinghörnan. Finansiärer blir Geely företagskonsortiet i Peking, kända för sitt köp av Volvo. Någon brist på pengar råder det inte och Gnestaborna kommer enbart kunna njuta och vara stolta över att få Europas näst högsta byggnad i kommunen. Byggandet kommer utföras av ca 800 kinesiska byggjobbare.
Familjen Chen förnekar även allt samröre och ev. pengar via den omtalade kinesiska maffian/triaden. "Trams" är deras bestämda kommentar. Nästa projekt planeras bli ett Sommarland med sjöläge intill Klemmingen som kommer trafikeras med kinesiska drakbåtar. Där det redan stora befintliga gröna träslottet vid sjön kommer målas om i kinaröd färg. Där förläggs kinarestauranter med inriktning mot snabbmat och nudelförsäljning. Under byggtiden av "Laxne Turning" blir huset bohotell för byggjobbarna.
Enda hållhaken i projektet är att fram till torsdag i vecka 13 kan byggnaden detaljgranskas hos Byggnadsnämden i Gnesta. Och första spadtaget planeras till 1 maj i år. Byggtiden planeras bli ungefär tre år. Ansvarig för projektet på Byggnadsnämnden i Gnesta är bygginspektör Kent Dorelius.